Den perfekta gräsmattan och hur man ska bekämpa mossa
Först av allt, här är mitt bästa knep mot mossa i gräsmattan: blanda 20 ml Fulstopp med 10 liter vatten lägg på fylligt med ryggspruta. Förutom mossa försvinner svampar och andra gräsparasiter på samma gång, även antraknos.
Om gräsmattan och hur man ska bekämpa mossa
Det finns massor av metoder för att bekämpa mossa när den börjar växa i ens trägård. Idag tänkte jag försöka ta fram de bästa metoderna för den perfekta gräsmattan och hur man bör bekämpa mossa. Alla villaägare som har en gräsmatta försöker hålla den i så gott skick som möjligt, ja, kanske inte den där grannen som aldrig klipper gräset, men förutom honom; alla. Man brukar säga att de finns tre grundregler för att en gräsmatta ska hålla sig frisk och växa under optimala förhållanden:
– Rätt mängd bevattning vid rätt tillfälle
– Gödning
– Lagom klippning
Gräsmattan ska vattnas med jämna mellanrum, det handlar inte om att vattna hela tiden eller mycket vid ett fåtal tillfällen, utan lagom mycket och regelbundet. Bäst på sommaren är att vattna på kvällen för att undvika att vattnet enbart dunstar bort.
Man bör även gödsla med jämna mellanrum så att gräsmattan hela tiden har en gödning där den kan växa sig stark och frisk. Och slutligen ska man se till att hålla gräsmattan trimmad, men undvik att klippa allt för kort och allt för ofta då det kan hämma dess växt och förstöra återhämtningen. Tre till fyra centimeter långt brukar vara rätt optimalt. Se till att vara försiktig med att klippa gräset för ofta och för kort under de absolut torraste perioderna under sommaren. Vad gäller uppsamling av gräset går åsikterna isär; en del menar att man alltid bör kratta upp gräset för att lämna gräsmattan ren från defekter. Jag tycker däremot att man bör lämna kvar det klippta gräset då det fungerar som gödning för gräsmattan, vad man dock måste göra är kratta upp vid den sista klippningen för säsongen då dessa rester kan skada gräsmattan under vintermånaderna.
Hur undviker man problem med mossa?
Rent tekniskt, eller kemiskt, så det rätt enkelt att undvika att det växer mossor och lavar i ens trädgård. Det handlar bara om att se till att hålla gräsmattans pH-värde runt 6.5 till 7. Mossa och annan typ av påväxt gillar miljöer med lägre pH-värden och det är att lätt att pH-värdet sjunker på grund av föroreningar. För att bekämpa mossa är det många som använder så kallade mossrivare, och det är sant att effekten är direkt, men många gånger så ger det upphov till ännu värre problem med mossa nästkommande år. Det är mycket bättre att använda sig av mosskämpningsmedel som till exempel Mossa GTI eller Wiebulls Mossa, eller alternativt bara använda kalk och/eller järnsulfat.
Det mest miljövänliga alternativet är kalk då det inte skadar marken och när det när grundvattnet så förorenar det inte vattnet utan fungerar snarare som ett naturligt filter för vattnet och tar snarare bort andra föroreningar från vattnet. Problemet med kalk är att det tar längre tid än mossbekämpningsmedel och man måste många gånger upprepa proceduren flera gånger för att få ett riktigt bra resultat. Men det viktigaste är dock att man tar hand om naturen och när man talar om att bekämpa mossa så blir summa summarum att man kanske måste arbeta lite hårdare för en fin gräsmatta, men den kommer dock överleva under många år framöver utan problem med förgiftning!